zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
Govorna jedinica WinTalker Voice za mobitele s operativnim sustavom Android
 
Govorna jedinica WinTalker Voice za mobitele s operativnim sustavom Android. Mnogim slijepima je poznato da su se u posljednje vrijeme pojavili takozvani inteligentni mobiteli koji uglavmom nemaju klasičnu telefonsku tipkovnicu. Za izvođenje svih radnji kod ovih se mobitela (telefona) koristi takozvani dodirnik (Touch Pad), što znači da se sve operacije izvode dodirom (pritiskom) na određeno mjesto na ekranu (predočniku) samog mobitela. To je za slijepu ili osobu koja jako slabo vidi vrlo nepraktično jer, u pravilu, nikad precizno ne zna na kojem se položaju nalazi njegov prst, odnosno prsti. Google, tvorac operativnog sustava Android, izdao je čitav niz posebnih programa koji slijepom korisniku olakšavaju, odnosno trebali bi olakšati, korištenje mobitela s dodirnikom. U tu svrhu se koriste govorne jedinice za razne jezike. Na sreću, odnedavno postoj i hrvatska govorna jedinica za Android - WinTalker Voice s poznatim glasom Zdenka.
 
Slijepe korisnike ovih novih mobitela svakako treba upozoriti, da je rad s ovim mobitelima nešto potpuno novo i da treba podosta vremena, volje i strpljenja da se taj novi način rada usvoji i da se čovjek na njega navikne.
 
Ovdje također treba istaći da je Android otvoreni operativni sustav što znači da svaki proizvođač mobitela, u skladu sa svojim željama i potrebama, može oblikovati pojedine aplikacije, odnosno programe. To pak za slijepog korisnika znači da se neće moći podjednako koristiti nekim drugim mobitelom kao što se snalazi na mobitelu kojim se trenutačno služi.
 
Cijena hrvatskog WinTalker Voicea iznosi samo 400,00 kuna, a može se nabaviti kod Udruženja za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba iz Zagreba, Domagojeva 27, telefon: (+3851) 4551 650, E-pošta udruga@uuosso.hr
 

 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb