zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 

   

O NAMA

 
Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba (ili skraćeno: UUOSSO) sa sjedištem u Zagrebu, Đorđićeva 20, registrirana je udruga u skladu s hrvatskim Zakonom o udrugama, a osnovana je 30. svibnja 1990. godine.
 
Prvi predsjednik udruge bio je prof. Sead Muhamedagić, samostalni prevoditelj koji je svojim radom i golemom radnom energijom i potencijalom stekao značajna priznanja i izvan kruga slijepih. Trenutačni predsjednik udruge je dipl. iur. Zoran Rogić jedan od najboljih poznavatelja korištenja osobnog računala za slijepe. Izvanredan je znalac na području specifičnih programa za slijepe (čitači ekrana, prevodilice za brajicu, govorne jedinice, elektroničke bilježnice za slijepe itd.) Tajnik našeg Udruženja od osnutka do danas je profesor Ivan Krznarić koji je svoj cijeli radni vijek proveo radeći sa slijepima i za slijepe. Profesor Krznarić jedan je od najboljih poznavatelja problematike slijepih uključujući: obrazovanje slijepih osoba, izrada adaptiranih udžbenika za slijepe učenike, poznavatelj Brailleovog pisma te je prilagodio za hrvatski jezik veliki broj klasičnih i elektroničkih pomagala koja slijepe osobe koriste u svom školovanju, radu te u svakodnevnom životu.
 

USTROJ I PODRUČJE DJELATNOSTI

 
UUOSSO djeluje na području cijele Hrvatske. Članom udruge mogu postati svi zainteresirani za djelatnosti i rad Udruženja.
 

CILJEVI I DJELATNOSTI UDRUGE

 
Ciljevi Udruge su:
 
- promicanje, razvoj i unapređenje položaja slijepih i slabovidnih osoba u svim segmentima  života te zaštita njihovih prava i interesa kao dijela temeljnih ljudskih prava, a osobito dostojanstva, jednakih mogućnosti, ravnopravnosti i nediskriminacije te samostalnog života u zajednici i uz podršku
 
- promicanje i unapređenje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba
 
- pružanje informativne, edukativne i ostale stručne potpore u socijalnoj i humanitarnoj djelatnosti i zaštiti interesa osoba s oštećenjima vida, omogućavajući svakoj slijepoj i slabovidnoj osobi samostalnost
 
 
Udruga ostvaruje ciljeve radi kojih je osnovana i zbog kojih i postoji na sve zakonom dopuštene načine, a osobito ovim djelatnostima:
 
- proizvodnja udžbenika na pismu za slijepe (Brailleevo pismo ili brajica) i u zvučnoj tehnici (kazete i CD)
- opskrba slijepih učenika, studenata, intelektualaca i ostalih slijepih i slabovidnih osoba potrebnim pomagalima
- izravna savjetodavna i konkretna pomoć roditeljima kao i nastavnicima u redovnim školama.
 

ČIME SE OSOBITO PONOSIMO

 
- udruga je od svog osnutka proizvela više udžbenika i ostale školske i stručne literature na brajici i u zvučnoj tehnici nego sve ostale udruge i ustanove koje se bave ovom djelatnošću
- udruga je prva započela slijepe učenike, studente i intelektualce opskrbljivati osobnim računalima i specifičnom informatičkom opremom
- naša se udruga jedina bavi lokalizacijom govornih programa, čitača ekrana i elektroničkih bilježnica za slijepe
 
Do sada smo lokalizirali slijedeća pomagala za slijepe koja nakon toga govore hrvatski:
1. Taktilni ručni sat koji govori hrvatski (glas Zdenka)
2. Govorni sat s budilicom i svakosatnom najavom vremena (glas Zdenka)
3. Govorni sat s budilicom, svakosatnom najavom vremena i kalendarom i vibracijom (glas Anamarija)
4. Govorni sat s 4 budilice, svakosatnom najavom vremena, štopericom i minutnim satom te kalendarom (glas Anamarija)
5. Govorni džepni sat s budilicom i svakosatnom najavom vremena (glas Zdenka). Ovaj je sat u obliku privjeska za ključeve
6. Digitalni toplomjer koji govori hrvatski
7. Digitalni tlakomjer koji govori hrvatski (vrlo jednostavno rukovanje) (nije dostupan)
8. Mjerač šećera u krvi koji govori hrvatski (nije dostupan)
9. Prepoznavač boja (vrlo koristan za slijepe koji žive samostalno)
10. Kuhinjska vaga koja govori hrvatski (mjeri do 5 kg)
11. Osobna vaga koja govori hrvatski (mjeri do 150 kg)
12. Tračni metar koji govori hrvatski (ima mjernu vrpcu od 5 metara, može mjeriti u milimetrima, centimetrima i metrima, može mjeriti s kućištem i bez kućišta, a ima i memoriju) (nije dostupan)
 
Naša je udruga lokalizirala dvije elektroničke bilježnice:
• ELBA (proizvođač ove elektroničke bilježnice je njemačka tvrtka Papenmeier. Ova se bilježnica više ne proizvodi)
• Pronto 18 i Pronto 40 (ovu bilježnicu proizvodi njemačka tvrtka Baum Retec, a ima brajev redak od 18, odnosno 40 slovnih mjesta te hrvatsku govornu jedinicu WinTalker Voice. Radi se trenutačno o najboljoj elektroničkoj bilježnici za slijepe koja u potpunosti podržava hrvatski jezik kako u pisanju tako i u čitanju)
 
Nadalje, naša je udruga lokalizirala 2 poznata čitača ekrana za slijepe:
1. Supernova (Supernova komplet, Supernova čitač ekrana, Supernova povećanje i Supernova govor i povećanje)
Ovaj čitač ekrana proizvodi britanska tvrtka Dolphin Computer Access, a radi se zapravo o njenim nekadašnjim proizvodima Supernova, Hal, Lunar i LunarPlus.
Window-Eyes (ovaj vrlo stabilan čitač ekrana proizvodi američka tvrtka Ai Squared)
 
Naša je udruga, u suradnji s češkom tvrtkom RosaSoft, izradila WinTalker Voice, najbolju hrvatsku govornu jedinicu za Windows operativni sustav. S istim partnerom izradili smo i govornu jedinicu WinTalker Voice for Android, za Android mobitele i tablet uređaje. Ove govorne jedinice danas upotrebljava većina slijepih korisnika osobnih računala te mobilnih uređaja u Hrvatskoj,  ali i mnogi slijepi u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. S britanskim partnerom Meridian One, izradili smo i hrvatsku govornu jedinicu za osobna računala Orpheus.
 
Drago nam je što se možemo pohvaliti da smo na crnom tisku objavili romansiranu kroniku slijepog književnika Stanislava Šarića SYMPHONIA QUASI EROICA koja se može pročitati na ovoj našoj internetskoj stranici. Potpomogli smo i izdanje zbirke eseja našeg prvog predsjednika - Seada Muhamedagića - MIRIS NEBA koja se također može pročitati na ovoj internetskoj stranici.
 
Za potrebe roditelja slijepe djece te nastavnika koji s tom djecom rade u redovnim i posebnim školama preveli smo i na 13 DVD-a objavili poznatu američku seriju "Mogu sve" koja na instruktivan i vrlo jednostavan način - pragmatično kako to znaju samo Amerikanci - govori o problemima slijepe djece i daje konkretne upute za rad s njima.
 
Naša članica Nataša Jovičić pokrenula je projekt približavanja likovnog izražaja slijepim osobama. Korištenjem originalne audio/taktilne metode adaptirala je više djela likovne umjetnosti hrvatskih i svjetskih autora. Za ovaj svoj projekt autorica je dobila brojna međunarodna priznanja, a njezin rad postao je dio stalnog postava Moderne galerije u Zagrebu.
 

STATUT
Ovdje možete poslušati STATUT u MP3 formatu.

 


 

      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb